Spletno mesto uporablja piškotke za shranjevanje podatkov o seji in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij o piškotkih...

Kaj je lumen?

Objavil admin 18/09/2015 0 Komentarji Tehnični pojmi,

Svetlobni tok

 

Svetlobni tok svetlobnega vira se meri v lumnih in zagotavlja informacije o svetlosti svetilke z merjenjem, koliko svetlobe vir svetlobe oddaja z vseh strani. Višja kot je vrednost lumnov, več svetlobe oddaja žarnica. Podatek o lumnih lahko povežemo z močjo, ki jo potrebuje neko svetlobno telo ali vir svetlobe, da bi proizvedel  določeno količino svetlobe – to imenujemo izkoristek ali učinkovitost.

 

 

Izkoristek sijalke ali svetilke

 

Izkoristek določamo v razmerju proizvedene svetlobe in potrebno močjo, ki jo naprava potrebuje za to. Izkoristek se izraža v lumnih na watt (lm/W).

 

Izkoristek svetlobnega vira

Ƞ = Ø / P

Ø = svetlobni tok sijalke [lm]

P = moč sijalke [W]

 

Izkoristek svetilke

Ƞ = Øk  / Øc

Øk = koristni svetlobni tok

Øc = celotni oddani svetlobni tok svetilke

Razlika med Øk  in  Ønastane zaradi izvedbe svetilke na primer senčila ali matirana stekla, ki prepuščajo le del svetlobe, ki jo oddaja sijalka. S senčniki in difuzorji omejimo bleščanje in ustvarimo prijetnejšo svetlobo za bivalne prostore. V visokih industrijskih halah na primer ne potrebujemo zastiranja, ker so svetila nameščena dovolj visoko in ne povzročajo bleščanja.