Spletno mesto uporablja piškotke za shranjevanje podatkov o seji in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij o piškotkih...

Instalacija LED traku

Objavil admin 10/07/2018 0 Komentarji Instalacije in montaže,


Za optimalno in varno delovanje vaše LED postavitve je treba upoštevati nekaj točk. Napajalniki, krmilniki ali repetitorji? Katere komponente so potrebne in v kateri različici? Kaj je treba upoštevati pri povezovanju LED?.
 


Osnove za izvedbo
 

Vedno se prepričajte, da izberete vse komponente v pravilnem območju napetosti! Če uporabljate LED trak z 24 V, mora biti napajalnik in vsi krmilniki (krmilniki) zasnovani za to napetost.
 

Napajalniki in krmilniki morajo biti sposobni prenesti pričakovano jakost, izraženo v amperih (A). Račun za to je naslednji:

Tok (A) = skupna moč LED v watih (W) / delovna napetost v voltih (V)
Zaradi varnosti izberite cca 10% večjo moč od izračunaneSegrevanje in hlajenje
 

Svetleče diode so v primerjavi z drugimi svetlobnimi viri hladne, vendar z večanjem moči še vedno segrejejo. Vedeti je treba LED tudi občutljive na toploto in jih je treba ustrezno hladiti, da jim zagotovimo življensko dobo in nazivno svetilnost. Priporoča se da tudi LED trakove hladimo tako, da jih vgradimo v za to namenjene aluminijaste profile (še posebej tiste močnejše od 5W/m). Nad 10W/m naj se uporabljajo provili širine več kot 17 mm.Preprosta instalacija za maksimalno (do 5m LED traku) brez zatemenjevanja
 

Za to potrebujete samo LED trak, primeren napajalnik (pazite na napetost in tok!) In ustrezne kable. Napajalnik ima vhod 230 V ~ priključen na domačo omrežje in nizko napetostni izhod (običajno 12 V ali 24 V) za LED trak. Prosimo, bodite pozorni na pravilno polariteto (+/-) pri priklopu na LED trak!Napačna priključitev lahko uniči LED.

 

 Zahtevnejše instalacije (nad 5m LED traku) brez zatemenjevanja
 

Na vsakih 5 m dolžine traku mora biti na LED trak priključen vir napajanja - dovod iz napajalnika. V nasprotnem primeru bodo vodniki - tiskano vezje traku tokovno preobremenjeni. Če imate instalacijo do 10 m lahko kable spojite na sredini in dosežete pogoj 5 m omejitev v obe smeri. Izberite kable, ki so namenjeni za za višjo jakost od izračunane. V nasprotnem primeru sledite navodilom enostavne namestitve LED (glejte zgoraj)

 

 Instalacije s krmilniki (kontrolerji) - zatemnjevanje in regulaicija svetilnosti
 

Če želite regulirati svetilost LED, morate krmilnik - tako imenovani "driver" - ki je priključen med napajalnikom (trafo) in LED. Večino krmilnikov lahko upravljate z daljinskim upravljalnikom. Nekateri imajo tudi gumbe neposredno na ohišju regulatorja. Pomembno je, kot vedno, da napetostno območje in maksimalni tok ustrezata priključni moči LED naprave. Zasledite lahko tudi nazive kot zatemenjevalnik ali dimmer.

 

 RGB sistem z barvnimi efekti
 

Za RGB instalacije, ki omogočajo spreminjanje barv, potrebujete ustrezne regulatorje z vsaj 3 izhodi, daljinskim upravljalnikom RGB in ustreznimi 4-žilnimi kabli za povezavo trakov RGB. Skupna moč traku se deli s 3, da bi donili moč otiroma vrednost toka po kanalu. Za originalne RGB kabele je četrta žica trikrat močnejša.Za izvedbe RGBW obstaja še en kanal, ki zahteva krmilnike z vsaj 4 izhodi in 5-žilnimi kabli. Vse druge informacije so enake kot pri RGB.Za trakove v izvedbi CCT (kjer je možno spreminjati barvo svetlobe) se uporablja 3 žilni kabel (+ /WW /CW). Upoštevajte dvojno moč na (+) priključni žici.

 

 

Hitre sponke ali spajkanje

 

Za priključke in povezavo več LED trakov obstajata dve možnosti. Spajkanje ali uporaba tako imenovanih plastičnih hitrih spojnikov.LED študije običajno NE priporočajo teh plastičnih sponk za priključitev in napajanje LED trakov. Pri uporabi takšnih priključkov ni mogoče zagotoviti res dobrega stika. To lahko povzroči zelo visoke kontaktne upornosti, npr. povzroči izgubo svetilnosti. V najslabšem primeru bodo konektorji popolnoma izgubili stik. Izvedba s spajkanjem omogoča zanesljivo delovanje, zmanjša možnost pregrevanja kontaktov, zagotavlja dobro električno prevodnost im mehansko odporen spoj.

 


LED segrevanje in hlajenje
 

Priporoča se uporaba LED namenskih profilov za montažo vseh LED trakov. S tem izboljšamo hlajenje LED diod, ter si olajšamo vzdrževanje in zamenjavo posameznih sektorjev traku ko je to potrebno.Garancija, da bo trak deloval kot jamči proizvajalec velja le ob pravilni montaži na alu profile.Profil pred lepljenjem traku očistimo z alkoholom, Začetek in konec traku dodatno fiksiramo z vročim lepilom ali breskislinsko silikonsko maso. Žice naj bodo spajkane z ustreznim spajkalnikom ki omogoča nastavitev temperature (360 stopinj), čas apajkanja max 5 sekund.Na začetku in koncu profila naj bodo žice dolžine cca 15cm, spoje med posameznimi trakovi pa izvedemo zunaj profila z WAGO sponkami (tako si olajšamo delo pri postavitvi in tudi kasneje pri vzdrževanju). Upoštevati je treba tudi maximalno dolžino traku v enem kosu, ki je omejena na 5m.Profil lahko pritrimo na podlago z nosilci, magneti ali z dvo stranskim lepilnim trakom tako, da je odstranljiv.Za večje moči traku nad 12W/m se uporablja profil širine nad 17 mm.

 

 


Preseki kablov
 

Za določanje preseka kabla, se lahko uporabi enostavno pravilo: za 1 amper toka je potreben prečni prerez 0,1 mm². Za tok 6A to pomeni 0,6 mm². Običajno bo za priključitev komponent izbran naslednji višji standard 0,75 mm².

 

Ker je v RGB aplikacijah tok skupnega pola (+) trikrat večji od toka posameznih barv. To upoštevamo pri dimenzioniranju žic. Pri 2A na barvo in 6A skupaj, mora biti + žica min. 0,6 mm². Posamezne barve bi bile dovolj dimenzirane z 0,2 mm². Iz tega razloga obstajajo posebni RGB kabli s tremi tanjšimi preseki za barve in 3-kratnim presekom za plus pol, npr. 3 x 0,25 mm² + 1 x 0,75 mm².

 

Pomembno! Morda bo težko spojiti skupno plus žico npr. s presekom 1 mm² še poosebej za spajkanje na zelo ozke blazinive RGB in RGBW. Dve rešitvi sta so na voljo:

 

1. Po odstranitvi izolacije žice 1mm² odrežite približno polovico posameznih bakrenih žic. Presek je znatno zmanjšan in spajkanje olajšano.

 

2. Vzemite kratek kos (10 cm) žice manjšega prereza, npr. 0,5mm². Spojite ga na LED trak in nato priključite na 1mm² + žice RGBW kabla. Za povezavo lahko uporabite sponko WAGO ali pa vodite oba kabla spojite s spajkanjem in zaščitite s termoskočno ozolacijsko cevjo.

 


Napajanje
 

Obstaja splošno priporočilo za ponovno napajanje napetosti najmanj vsakih 5 m. Bakreni vodniki LED traku oziroma tiskano vezje je dimenzionirano tako, da je tok skozi vezje omejen in zato ni dovoljeno uporabiti v enem kosu več kot 5 metrov. Prav tako zaradi se pojavi padec napetosti in diode proti koncu traku zaradi nižje napetosti ne dajejo enake moči svetlobe kot tiste na začetku. Rešitev te težave je napajanje z obeh strani ali pa napajanje iz sredine kot je že omenjeno na prejšnji strani..

 

 

 

Oznake: led instalacije