Spletno mesto uporablja piškotke za shranjevanje podatkov o seji in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij o piškotkih...

Kako izbrati LED trak ali kaj moramo vedeti pred nakupom

Objavil admin 13/05/2020 0 Komentarji

 

Za napetost 12V

 • krajši sektorji rezanja po 3 diode (30 LED/m = 10cm 60 LED/m = 5cm 120 LED/m = 2,5cm)
 • možnost uporabe v avtomobilu, avto domu, čolnu ipd.
 • višji tokovi pri enaki moči potrebno je uporabljati višje preseke priključnih žic
 • pri zatemnjevanju ali RGB regulaciji, je na en krmilnik možno priključiti pol manj traku kot pri 24V

 

Za napetost 24V

 • sektorji rezanja po 6 diod ( 60 LED/m = 10cm 120 LED/m = 5cm)
 • uporablja se za projekte večjih dolžin ker padci napetosti manj vplivajo na delovanje
 • nižji tokovi pri enaki moči možno je uporabljati nižje preseke priključnih žic
 • pri zatemnjevanju ali RGB regulaciji, je na en krmilnik možno priključiti 2x toliko traku kot pri 12V


 

Moč traku


Moč traku je pomembna za izračun potrebnega napajalnika (transformatorja). Za svetlobno moč pa uporabite podatek lumen na meter (lm/m), ki pove koliko svetlobe seva 1 meter traku. Če bi primerjali s klasično žarnico potem upoštevajte za izračun, da je referenčna vrednost klasične 100W žarnice 1540lm. Primer 1m traku s svetlobnim tokom 1400lm/m daje toliko svetlobe kot 91W klasična žarnica. Moč traku izražena v [W] ni podatek za primerjavo med različnimi trakovi, potrebno je vedeti, da je pomembna razlika v kvaliteti in s tem svetlobni moči LED diode, ki se uporablja na določenem traku.


 

Svetilnost


Lumen je enota za svetilnost svetlobnih teles in je odvisna od kvalitete LED diode, od načina hlajenja diode ter nenazadnje od kvalitete traku in vodnikov, ki so sestavni del traku. Vse to vpliva na izvedbo in določa, koliko lahko LED diodo obremenimo, da bi dobili čim več svetlobe in obenem zagotovili dolgo življenjsko dobo.


 

Barva svetlobe


Barvo svetlobe se določi ob izdelavi LED diode in je odvisna od sestave in količine fosfornega nanosa na diodi. Najbolj običajne vrednosti so 2700K, 3000K, 4000K in 6000K. Enota za določitev barve se imenuje kelvin. V bivalnih prostorih se uporablja večinoma 2700K ali 3000K, ki je blizu barvi klasičnih inkadescentnih žarnic. Nekaterim je pač ljubša barva 4000K, to je barva svetlobe, ki jo imamo običajno na delovnih mestih.

 

 


 

Barvni videz


Je podatek, ki nam pove koliko barvni videz svetlobe iz nekega svetlobnega vira odstopa od naravne dnevne svetlobe. Preprosto povedano, koliko bodo barve predmetov, ki jih osvetljujemo popačene. Barvni videz poimenujemo z oznako je CRI (color rendering index). CRI 90 npr. je zelo blizu naravni barvi ki jo vidimo ob dnevni svetlobi, CRI 70 je relativno slab barvni videz.

 

 


 

Tipi diod


Glavni tipi diod, ki se uporabljajo v proizvodnji klasičnih LED trakov so vidni na spodnji sliki. Razlikujejo se po obliki, n ači nu uporabe in tudi po svetlobnem toku v [Lumen]. 5050 se v glavnem uporablja za RGB barvne trakove (3 diode) v enem ohišju ali z a RGBW (4 diode), tudi RGB WW (5 diod). Za splošno osvetlitev pa so naši trakovi največkrat z diodami 2835, ker so to visoko učinkovite LED diode s trenutno najboljšim razmerjem med kvaliteto in ceno. 3528 počasi ukinjamo, za posebne namene pa uporabljamo trakove tudi z drugimi diodami kot npr. 3014 ali 5630.

 

 


 

Zatemnjevanje LED trakov


Vsi LED trakovi so predvideni za zatemnjevanje z ustreznimi zatemnilniki, ki jih priključimo med napajalnik (transformator) i n LED trak. Obstajajo pa še RGB trakovi in tako imenovani »dual color CCT« trakovi, ki jih upravljamo s posebnimi namenskimi RGB (RGBW, RGBWW) ali CCT krmilnik.

 


 

Barve trakov

 • enobarvni trakovi - 2700K, 3000K, 4000K, 6000K
 • barvni trakovi - modri, rdeči, zeleni
 • RGB trakovi - možnost spreminjanja barv rdeča, modra, zelena ter mešanje teh barv
 • RGBW trakovi - poleg RGB imajo še belo barvo, ki je lahko 3000K, 4000K ali 6000K
 • RGBWWW - trakovi poleg RGB imajo še dve barvi 3000K in 6000K imenujemo jih tudi RGB CCT
 • CCT trakovi - imajo dve barvi (dve LED ena ob drugi) 2700K ali 3000K + 6000K. Z mešanjem teh barv lahko dobimo barve od 2700, 3000, 4000 in 6000K
 • posebni trakovi - namenski kot npr. za osvetlitev živil; lahko za meso, kruh, sadje ipd.

 


 

Oblike trakov

 • običajni LED trakovi širine 8, 10 ali12 mm za splošno uporabo
 • LED trakovi 12, 15, 19mm širine z več vrstami diod za izdelavo svetil.
 • LED trakovi širine 4 ali 5mm za posebne namene
 • trakovi »snake«, ki se dajo oblikovati v krivulje
 • COB trakovi z neprekinjenim fosfornim nanosom, dajejo videz neprekinjene črte

 


 

Stopnje mehanske zaščite - IP


S tem mislimo pred vsem na zaščito pred vlago, ki se označuje z IPXX. Treba je vedeti, da posamezni proizvajalci zelo različno razumejo pojem zaščite pred vlago in se trakovi po IP oznaki razlikujejo, v resnici pa so enaki med seboj. Spodnje oznake uporabljamo pri naših trakovih, in zanje tudi jamčimo. Za več podatkov pokličite naše svetovalce in si oglejte podrobnosti.

 • brez zaščite IP20 do IP33
 • delna zaščita proti vlagi IP44 do IP54
 • zaščita proti vlagi IP65 in IP66*
 • povišana zaščita proti vlagi IP67

* Led trak model 39455, 38850, 39456 je v izvedbi z extrudirano silikonsko cevjo - prodaja se v roli 5m, v setu so priložene še 4 priključne in 4 zaključne kape ter tuba silikonske tesnilne mase. Ob kvalitetni montaži je trak primeren za tunanjo uporabo z mehansko zaščito IP66.

 

 

Montaža trakov


Priporočamo, da montažo izvedejo strokovnjaki z znanjem elektrotehnike. Zelo pomembno je, da se pri montaži in uporabi držimo navodil.

 • LED trak se vgrajuje v namenske aluminijaste profile in le tak način omogoča ustrezno garancijo, da bo sistem deloval. Razlogi za uporabo so vsaj trije - hlajenje LED diod, simetrična in ravna namestitev traku in mehanska zaščita traku.
 • spajanje LED trakov z napajalnimi žicami izvedite s spajkalnikom, temperatura spajkanja 360 stopinj.
 • LED trak se priključuje do maksimalne dolžine 5m v enem kosu. Za nadaljevanje naslednjih 5m moramo voditi paralelno priključni kabel iz napajalnika, zatemnilnika ali krmilnika.

 

 • primer uporabe zatemnilnika - "dimmerja", ki se upravlja z daljinskim upravljalnikom

 

 • primer RGB sistema z ojačevalnikom


 

Uporaba namenskih ALU profilov


Zgoraj je bilo že omenjeno zakaj se zahteva uporaba profilov za vgradnjo LED trakov.

 • dimenzijo profila izberite glede na moč LED traku pri profilih navajamo priporočeno maksimalno moč LED traku za določeno velikost profila uporabite pritrdilne sponke za pritrditev profila na površino približno na vsakih 60 cm
 • profili so praviloma dolžine 2m. Upoštevajte, da se trak reže na dolžine 25mm, 50mm ali 100mm, profil pa naj bo daljši vsaj 10mm, da se lahko izvede spajkanje priključnega kabla
 • PC pokrov ali difuzor je lahko matiran ali prozoren in se naroča posebej ni vključen v ceno profila, prav tako priključne sponke in zaključne kape
 • vsi naši difuzorji so iz PC polikarbonat - pomeni, da so nelomljivi in jih je enostavno rezati.

 


 

Izbira napajalnika - transformatorja


Napetost in moč napajalnika se izbere glede na moč traku, ki ga priključimo nanj. Najprej izberemo napetost, ki je lahko 12V ali 24V, odvisno od traku, ki ste ga izbrali.

 • dimenzijo profila izberite glede na moč LED traku pri profilih navajamo priporočeno maksimalno moč LED traku za določeno velikost profila uporabite pritrdilne sponke za pritrditev profila na površino približno na vsakih 60 cm
 • profili so praviloma dolžine 2m. Upoštevajte, da se trak reže na dolžine 25mm, 50mm ali 100mm, profil pa naj bo daljši vsaj 10mm, da se lahko izvede spajkanje priključnega kabla
 • PC pokrov ali difuzor je lahko matiran ali prozoren in se naroča posebej ni vključen v ceno profila, prav tako priključne sponke in zaključne kape
 • vsi naši difuzorji so iz PC polikarbonat - pomeni, da so nelomljivi in jih je enostavno rezati.


Primer 1:


Uporabiti želite 9 m traku moči 10W 24V. Transformator se izračuna po naslednji formuli:

Moč[W] =dolžina traku[m] x moč na meter [W na meter]

Potrebna moč napajalnika[W] = 9m x 10W = 90W

Primeren transformator napajalnik bi bil 24V in moči 90W. Naslednja večja moč je 100W. Tako izberemo transformator 24V -100W.

 


Primer 2:


Uporabiti želite 9m traku moči 10W in pri 24V napetosti. Želite,da bi lahko regulirali svetlobo. Napajalnik je že izbran, sedaj potrebujete še zatemnilnik. Računati je treba po sledeči formuli.

 

Tok[A] =dolžina traku[m] x moč[W/m al W] / napetost napajanja[V]= 9m x 10W / 24V=

 

I = tok ki bo tekel skozi zatemnilnik [A=amper]
P = skupna moč priključenega traku [W=watt]
U = napetost napajalnika in traku [V = volt]
Primeren zatemnilnik, ki ima nazivni tok najmanj 3,75A. Npr. izdelek 36820, ki ima nazivni tok 6A ali pa močnejši model 38020 z nazivnim tokom 10A.

 


 


Izračun debeline priključnih kablov


Predpostavimo, da je razdalja od napajalnika do traku, oziroma od dimmerja do traku 4m. Presek priključnega kabla se izračuna
po sledeči formuli:


Presek kabla = 2 x dožina kabla[m] x tok [A] / 56 x 0,05 x napetost[V]


Standardni preseki kablov v [mm2 ] so: 0,35 - 0,5 - 0,75 - 1,0 - 1,5 - 2,5 - 4,0 - 6,0 - 10 …


Presek kabla = 2 x 4m x 3,75[A] / 56 x 0,05 x 24[V]= 0,446[mm2]


Izberemo naslednji večji standardni presek to je 0,5 oziroma 2 x 0,5 mm2