Spletno mesto uporablja piškotke za shranjevanje podatkov o seji in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij o piškotkih...

Moč LED žarnic - svetilk

Objavil admin 15/09/2015 0 Komentarji Tehnični pojmi,

Moč [W] nam pove koliko energije potrebuje nek proizvod za svoje delovanje.

Posledično je ta podatek osnova za izračun stroška električne energije. Moč klasičnih žarnic z žarilno nitko je bila odvisna le od moči – upornosti žarilne nitke in je bila osnova za izračun porabe energije.

Po moči žarnice ne smemo sklepati on njeni svetilnosti ali njeni energetski učikovitosti. 

Pri LED žarnicah je ta podatek običajno vrednost v [W] na izdelku, vendar pa, ko želimo vedeti koliko je nek proizvod res energetsko učinkovit ta podatek ni dovolj. Večina proizvajalcev daje podatek tudi v lumnih [lm], da lahko izračunamo učinkovitost LED naprave v lumnih na wat [lm]. Edino to je pravi podatek, za odločitev pri nakupu, če želimo, da bomo imeli energetsko najbolj učinkovit proizvod.
 


LED paneli so svetila, kjer so diode nameščene po zunanjem robu in svetijo pod kotom 0° v smeri središča svetila. Posebna refleksijska plošča odbija svetlobo pod kotom 90° skozi matiran difuzor proti tlom. Svetila imajo običajno vgrajene LED okoli 90 lm/W. Izgube so nekoliko višje in zato le izkoristek blizu 70lm/W za izdelke s kvalitetno refleksijsko ploščo in zelo dobrim napajalnikom.Za tiste manj kvalitetne pa lahko tudi pod 60lm/W.
 


»Downlight« so svetila kjer so LED nameščene na gornji površini izdelka – hladilnika in sevajo svetlobo direktno proti tlom skozi difuzno ploščo, ki je v tem primeru delno matirana. Ni izgub v refleksijski plošči in manj izgub v le delno matiranem difuzorju. 93,3 lm/W je zato veliko boljši izkoristek.