Spletno mesto uporablja piškotke za shranjevanje podatkov o seji in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij o piškotkih...

UVC svetilke

Objavil admin 17/11/2020 0 Komentarji Pogosta vprašanja,

 


UV SVETLOBA

 

UV svetloba se uporablja za dezinfekcijo zraka, povrçin in vode, §e zelo dolgo. Znano je da uniźuje bakterije, mikroorganizme in viruse. Uporaba je najpogostejça v medicinskih ustanovah, predelavi hrane, prezraźevalnih napravah in za źiçźenje vode. Za namene dezinfekcije zraka in povrçin se uporabljajo UVC §arnice z valovno dol§ino sevanja 253,7nm, kot opcija pa tudi takçne z valovno dol§ino od 180 do 260nm. Te imenujemo tudi UVC OZONE. Valovna dol§ina pod 200 nm proizvaja ozon.

 UVC GERMICIDAL SVETILKE S SENZORJEM:

 

 • uporabljajo se za razkuževanje zraka in površin, ki so direktno obsevane z UVC svetlobo
 • čas delovanja prilagodimo površini prostora in pričakovani količini bakterij in virusov
 • po času, ki smo ga določili, se bo svetilka samodejno izključila
 • svetilka z zaščito prisotnosti tip SENZA (39297, 39300) ne bo delovala, če bo zaznala prisotnost živih bitij v bližini, prav tako se bo izključila, če bi se v fazi delovanja kdo približal območju delovanja

 

 VARNOSTNA NAVODILA

 

 • UVC svetloba, ki jih proizvajajo svetilke je sevanje s kratko valovno dolžino, ki ogroža zdravje ljudi, živali, celo rastlin, ki bi bile izpostavljene sevanju
 • zagotoviti moramo, da v prostoru, kjer je nameščena svetilka v času delovanja ni prisotnih ljudi ali živali
 • sevanje lahko povzroči hude poškodbe oči ali kože če smo direktno izpostavljeni delovanju UVC
 • svetilke tip SENZA imajo vgrajen senzor, ki svetilko izključi, če v bližini zazna gibanje, vendar je potrebno biti pozoren, da ne pride do okvare senzorja ali časovnega stikala, če opazite, nepravilno delovanje, svetilko takoj izključite in je ne uporabljajte več
 • če ob prvi uporabi opazite vidne poškosbe na izdelju, ali na električnem kablu svetilke ne priključite
 • če se zgodi, da svetilka pade ali se kakorkoli poškoduje sijalka prezračite prostor in jo čez pol ure odstranite na varno mesto (poseben odpadek) ali jo vrnite dobavitelju
 • zagotovite varnost tako, da bodo z izdelkom ravnali izključno ljudje, ki so seznanjeni s tem navodilom
 • nikoli ne dovolite, da bi bil izdelek v dosegu otrok ali, da bi imeli otroci in nepoučene osebe dostop do prostora kjer je nameščena naprava za dezinfekcijo
 • UVC svetloba lahko poškoduje določene materijale, ki niso odporni na UV žarke. Predvsem nekatere vrste plastike usnja, tekstila in barve. Slike, fotografije in občutljivi predmeti se lahko poškodujejo oz. pobledijo.
 • sijalke sevajo tudi del vidnega spektra zato je svetloba rahlo modrikasta. S časom oziroma s staranjem svetilk lahko ta modri sij pojenja ali popolnoma izgine, zato bodite pozorni, da sijalka lahko seva nevidni spekter UVC brez, da bi naše oči to zaznale.

 

 

UVC GERMICIDAL OZON SVETILKE

 

 • vsa varnostna navodila, ki veljajo za UVC svetilke, upoštevajte tudi pri UVC OZON napravah
 • uporabljajo se za razkuževanje zraka in površin, ki so direktno obsevane z UVC svetlobo vendar pa imajo širši spekter sevanja do 180nm, kar povzroči nastanek ozona, ki se razširja v prostoru kjer deluje takšna svetilka.
 • ozon ima lastnost, da dodatno razkužuje predmete tudi, če niso direktno obsevani z UVC svetlobo
 • daljinski upravljalnik omogoča aktiviranje svetilk za določen čas v minutah (15,30,60)
 • čas delovanja prilagodimo površini prostora in pričakovani količini bakterij in virusov
 • ob pritisku na tipko daljinskega upravljalnika smo aktivirali program (čas) vendar svetilka prične delovati z zamikom 15 sekund
 • po času, ki smo ga določili, se bo svetilka samodejno izključila
 • svetilka z zaščito prisotnosti tip SENZA (39300) ne bo delovala, če bo zaznala prisotnost živih bitij v bližini, prav tako se bo izključila, če bi se v fazi delovanja kdo približal območju delovanja
 • svetilke tip BETA nimajo zaščite, ki bi izključile delovanje, če se oseba približa
 • svetilke tip OZON niso primerne za uporabo doma, temveč le za profesionalno uporabo, kjer z njimi upravljajo ljudje, ki poznajo način in posledice delovanja OZONA.
 • po končanem razkuževanju s svetili tipa OZON je potrebno prostor prezračevati 60 minut, preden je zopet primeren za bivanje ljudi. V času delovanja je potrebno preprečiti vstop osebam, ki niso seznanjena z navodili in načinom delovanje teh naprav. 

 

O UV svetlobi in dezinfekciji

 

Ultravijolična (UV) svetloba je oblika svetlobe, nevidna za človeško oko, ki obstaja na elektromagnetnem spektru med rentgenskimi žarki in vidno svetlobo. Vsakodnevno smo izpostavljeni nizki ravni UV svetlobe iz sončnih žarkov, čeprav velik del UV energije absorbira ozonski sloj. UV svetloba pokriva spekter valovne dolžine od 100 do 380 nm in je valovna dolžina razdeljena na tri področja: UVA (320 do 400 nm), UVB (280 do 320 nm) in UVC (100 do 280 nm).UVC ima močan antibakterijski učinek in se pogosto uporablja za deaktivacijo mikroorganizmov.

 


Zakaj uporabljamo UVC svetlobo za razkuževanje?

 

Valovne dolžine UVC znašajo med 200 in 300 nanometrov, zaradi česar so antibakterijski - kar pomeni, da lahko deaktivirajo mikroorganizme, kot so bakterije, virusi in protozoji. Zaradi te lastnosti je UVC energija učinkovita dezinfekcija, okolju prijazna in brez kemikalij. Preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov v katerem koli okolju, zlasti v bolnišnicah.

 


Kako deluje?

 

Celično jedro mikroorganizmov vsebuje timin, kemični element DNK / RNK. Ta element absorbira UV-C svetlobo s točno določeno valovno dolžino 253,7 nm in se spremeni do te mere (tvorba timinskih dimerov), da se celica ni več sposobna množiti in preživeti.

 


Koncentracija UVC

 

Ko se oddaljenost od svetilke povečuje, se učinkovitost proti mikroorganizmom močno zmanjša - zato upoštevamo podatke o moči in velikosti prostora.

 


Covid19

 

Čeprav še ni bilo nobene raziskave, ki bi proučevala, kako UVC vpliva konkretno na Covid-19, pa so študije pokazale, da se lahko uporablja proti drugim koronavirusom, kot je Sars. Sevanje upočasni strukturo njihovega genskega materiala in prepreči, da bi virusni delci razmnožili.

 


UVC sevanje

 

Kratkotrajna Izpostavljenost UVC-ju verjetno ne bo povzročila akutne ali dolgotrajne poškodbe kože, lahko pa povzroči hude akutne poškodbe oči. To moramo upoštevati pri uporabi UVC naprav.

 


Ozon

 

Nekatere UVC naprave (SENZA OZON) proizvajajo tudi svetlobo v valovni dolžini, ki je krajša od 185 nanometrov. Ta valovna dolžina UV svetlobe ustvari ozon. Do tega pride, ker UV svetloba reagira s kisikom in jo razbije v atomski kisik, zelo nestabilen atom, ki se kombinira s kisikom in tvori O3 (ozon). Ozon je lahko v svoji čisti obliki ali pomešan z drugimi kemikalijami zdravju škodljiv. Pri vdihavanju ozon lahko poškoduje pljuča. Relativno nizke količine ozona lahko povzročijo bolečine v prsih, kašelj, zasoplost in draženje grla Ker je ozon plin, lahko deodorira in očisti tiste težko dostopne kraje v prostoru, s čimer zagotovite, da je več kot 99,9% bakterij, virusov in plesni uničenih. Ta dodatni atom kisika naredi ozon - močan oksidant, ki uničuje mikroorganizme. Ljudje, ki so izpostavljeni ozonu, lahko občutijo različne simptome. Najpogostejši simptom je občutek draženja v očeh, nosu in grlu. Nekateri ljudje lahko občutijo tudi dihalne ali srčne simptome, kot so kratka sapa, bolečine v prsih.