Spletno mesto uporablja piškotke za shranjevanje podatkov o seji in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij o piškotkih...

Vrste LED čipov

Objavil admin 15/09/2015 0 Komentarji Tehnični pojmi,
Standard LED

Standardne ali DIP LED diode poznamo že kar nekaj časa, gre za svetleče diode, ki se uporabljajo v električnih aparatih kot indikatorske lučke. Tehnologija izdelave je, da diodo vstavimo v reflektor iz umetne mase in jo zalijemo s prosojno epoksi smolo. Kontakti so speljani na dve nosilni nožici, ki štrlita iz ohišja. Dioda je dobro zaščitena in primerna za enostavno montažo, ročno ali strojno (40-60lm/W).


High Power LED

High Power LED diode so tiste, ki so najmočneje vplivale na spremembe v svetlobni tehniki. Z novimi tehnologijami se je doseglo dobro odvajanje toplote in tudi visoka temperaturna odpornost. S povišanimi tokovi so LED postale uporabne v svetlobni tehniki z odlično svetlobno jakostjo. Najboljši proizvajalci dosegajo do 130lm/W. 100W klasična žarnica npr. doseže slabih 20 lm/W.

 


SMD LED (Surface Mounting LED)


SMD - LED dioda je vgrajena v ohišje iz umetne mase, ki ima že nameščen reflektor. Ohišje se zalije, tako, da je dioda zaščitena pred mehanskimi in delnno kemijskimi vplivi. Kontakti so povezani z diodo in speljani iz ohišja v določenem zaporedju, kar omogoča zelo dobro možnost strojne vgradnje na LED svetilne naprave (trak, panel, modul ipd). SMD tehnologija napreduje z izredno hitrostjo in tudi tu se dosegajo svetlobne jakosti preko 130lm/W. Trenutno – februar 2014- pa je za razumno ceno mogoče kupiti naprave od 70 - 110 lm/W.

 
COB LED (chip on board)


Pri načinu COB se diode prilepijo na osnovno platino in povežejo med seboj. Ker ni reflektorja, se dosežejo zelo veliki koti sevanja (do 180°). Ker so diode brez ohišja zelo majhnih dimenzij je mogoče na majhen prostor 1 cm2 vgraditi do 100 diod, kar pomeni zelo koncentrirano sevanje. Skupina dood se prevleče s fosforno maso in zalije s silikonsko zaščito. Potrebujemo velike hladilnike za odvod toplote, ker relativno visoka temperatura nastaja na majhni površini. COB se uporablja v glavnem za reflektorje. Komercialno upravičene zmogljivosti so do 130lm/W pri dražjih napravah in okoli 110 lm/W pri dostopnejših.


 MCOB LED (Multi Chip On Board)


Modificiran način COB, kjer več COB chipov povežemo v celoto. Med njimi je prazen prostor ki se izrabi za dobro odvajanje toplote in s tem doseže večja zanesljivost delovanja. Proizvajalci navajajo podatek 100 – 130 lm/W odvisno od barve svetlobe.